Den gamle fjøsen på Borgvær er et viktig kulturminne som bør ivaretas og restaureres til allmenn nytte og gleder.
Den ble bygd ca. 1885 av Johan Irgens d.e. som var den mest moderne fjøs i Lofoten i sin tid. Det var etter at Irgens hadde vært på en reise i Amerika og brukte den stilen som ble brukt der, som grunnlag.
Fjøsbygningen er oppført i naturstein og bindingsverk, utvendig tømmermannskledning og taket var sperrekonstruksjon. Etasjeskilleme og labrua ligger på åser understøttet av drager/søylekonstruksjon.
Fjøsen er ca. 19,2 meter lang og 10,2 meter bred. Det er fraukjeller under halve fjøset. Det var eget tilberedningsrom med oppmurt grue og låven har kjørebru (labru) for hest og vogn med utbygd snuplass i enden, for å kunne snu hest og vogn etter å ha tippet høylasset.
Årsaken til det raske forfallet som skjer i dag, er først og fremst manglende vedlikehold fra tidlig på 1900-tallet. I tillegg er det ekstreme værpåkjenninger. De gjenstående delene må gjennomgås for eventuelt mulig gjenbruk. Det er laget tegninger over fjøsbygget, slik det opprinnelig var, og dette må brukes som redning for å få dette erverdige kulturminne i god gammel glans. Dette er eiernes ønske og intensjon.
Bygningene har i dag en ille tilstand, selv om det offentlige har vært inne i bildet siden 1980-tallet. En kulturvernsjef fra Nordland Fylkeskommune sa i 2014 at nå måtte det gjøres noe om bygningene skulle berges. Vestvågøy kommune ved teknis sjef Nils Kaltenborn og daværende eier satte i stand taket på hovedhuset, noe som har gjort godt. Dette var i 2015. Fjøs, sommerfjøs, stabbur og bryggen må det settes iverk tiltak raskt for å berge.
Heldigvis er nåværende eiere både motivert og inspirert til å berget de bygningene som kan berges. Hovedhuset og kårboligene er det nå pr. i dag brukt 2.1 millioner på og fått skiftet tømmer i sørveggene som hadde råteskader, skiftet vinduene tilbake til opprinnelig stil, samt bordkle på veggene mot sør. Det er også lagt nytt tak på kårboligen.