28. september 2024

Borgvær Venneforening sin nestleder, Børge Klevstad har fartet rundt Borgvær og øyene her ute i havriket siden april 2023.  Først og fremst på jakt etter minken, den blodtørstige egg og fugle-jegeren.  På disse turene har han et våkent øye for naturen og de historiske fakta.  Det er lenge siden han observerte noe interessant på Lamholmen, Brønnøyholmen og ute i Vesterhamn.  Nylig fikk ha besøk av Tor-Kristian Storvik, arkeolog fra Nordland Fylkeskommune.  Og dermed fikk han bekreftet sine forslag, nemlig at det er gravplasser fra jernalderen.  Turen med fylkesarkeologen ente opp med syv nyregistreringer:

  • En i Vesterhamn
  • To på Brønnøyholmen
  • Fire på Lamholmen.
Tor-Kristian Storvik, arkeolog fra Nordland Fylkeskommune på en av gravplassene som Børge Klevstad har funnet. Foto: Børge Klevstad

På Borgvær at det er både gravhauger og gårdshauger som viser at bosettinga går tilbake til forhistorisk tid. Fra undersøkelser som Universitetet i Tromsø har foretatt vet vi at det har vært drevet salgsfiske i historisk tid.

Stephen Wickler jobber ved Norges arktiske universitetsmuseum, og en av hans hovedarbeidsoppgaver er forskningsbasert formidling av maritime kulturminner hvor forskning og forvaltning er likestilt og integrert i en museal kontekst. Han har gjort flere utgravninger på Borgvær og kunnskap viser at en maktstruktur for distribusjon av fisken er etablert senest i folkevandringstid, fra 400-tallet. Salgsfisket var en vel etablert institusjon som gav grunnlaget for høvdingmakt i merovingertid, 550-790 etter kristi fødsel. 

Her er dokumentasjon fra Stephen Wickler:

Det er tre forskjellige bosettingsområder på
Borgvær. Eldste bosetting er en gårdshaug med tilknytning til gravrøyser sørvest for handelsstedet Borgvær. Gårdshaugen er trolig fra middelalderen, men gravrøysene indikerer at den har vært bosatt allerede i jernalderen. Den 60 x 40 meter store gårdshaugen er trolig lagt øde ved svartedauden. Borgvær er nevnt første gang på 1600-tallet, og gården har vært handelssted og – etter tradisjonen – sted for herredsstyremøter, telegraf, post og lokalbåtanløp samt skjenkested.

Makkelvågen var fiskevær på 1800-tallet og i Russehavna er det tradisjon om pomorhandel. I Makkelvågen var det for øvrig også fast bosetting. Det ligger en flott steinsatt vei mellom handelsstedet Borgvær og fiskeværet Makkelvågen. Lengst sørvest på øya ligger også levninger av rorbutufter med torvvegger og båtstøer som kan skrive seg fra jernalder/middelalderen. Verdifullt kulturmiljø med stor historisk verdi og
opplevelsesverdi.

Fra Vesterhamn på Borgværs vestside. Foto: Per-Kaare Holdal
Det siste huset i Hamn på Borgvær. Dette er på 1980-tallet. Foto: Asbjørn Jakobsen. Hva med å rekonstruere noen av de husene som sto her?

I 2008 startet Tromsø Museum i samarbeid med Lofotr Viking Museum et forskningsprosjekt med Stephen Wickler som prosjektleder. Målsetning med prosjektet er å dokumentere utvikling av fiskeri, havner og maritim bruk i området rundt høvdingsetet på Borg i løpet av jernalderen og seinere tid. Prosjektet er en utvidelse av tidligere forskning om det maritime kulturlandskapet tilknyttet Borg i jernalderen og overgang til middelalderen med hovedfokus på bruk av stornaust. Mer informasjon kommer.

Translate »
Borgvær Venneforening