21. november 2024

Dette er tittelen på en av de mange folketoner som Hagbart Elstad (1878–1960) samlet fra Borge i sitt voksne liv.   Dette blir et av temaene som blir presentert på Borgekonferansen 2024.

Barnebarnet Hallgeir Elstad, og tippoldebarna Hedvig og Espen Meisfjord skal presentere Hagbart Elstad og hans unike samling av over folketoner fra Borge. Noen av dem er flere hundre år gamle, og er blitt videreført og holdt i hevd på folkemunne gjennom generasjoner.   Dette finner sted i Borge kirkes menighetssal på fredag 26.7. Det er Borgvær Venneforening som arrangerer Borgekonferansen for 3. året på rad kulturarrangementet i Borge.  Det er et variert program som ordfører Jonny Finstad skal åpne kl. 10.

  • Vi håper dette er noe som vil vekke interesse hos folket, folketonene viser røttene våre. Det at vi gjennom Hagbart Elstad har klart å bevare over 50 salmer og folketoner er veldig spesielt både på norsk og internasjonal basis, sier leder i venneforeningen, Per-Kaare Holdal.  

Programmet er variert med blant annet forelesning om den første kirken i Borge – fra høvdingsete til kirkesokn ved Frode Wigum, Sokneprest i Borge, Stamsund og Valberg,   Knut Nikolaisen skal fortelle om planen for minnesmerke og infotavle fra 2. verdenskrig på Ostad.

Lørdagens program skjer ute på Borgvær med seilas fra Vestersand med selveste vikinghøvdingen, Terje Bøe, i spissten med sitt vikingskip.  På Borgvær skal vi spasere den planlagte kultursti på Borgvær med tegn fra vikingtiden fram til yttersias største fiskevær, sammen med fylkesråd for samfunn, kultur og miljø, Arne Ivar Mikalsen.  Han blir ønsket velkommen til Borgvær av væreierne og barnebarnet, Mette Schanke, til de siste fastboende Gudrun og Johan Irgens.  På Borgvær blir det også sosialt opplegg med servering fra kokegrop og musikkinnslag.  Kanskje ikke alle vet at Borgvær var vikinghøvdingen på Borg sitt fiskevær ?  Det får du høre mer opp utenfor den gamle væreierboligen på Borgvær søndag 27.7.

De gamle bygningene på Borgvær tidlig på 1900-tallet. 

Borgvær har god havn for mindre båter, men ingen kai. Tilreisende må ro i land med småbåt. Hovedbygningen er et nordlandslån fra første halvdel av 1700-tallet. Eieren ønsker å gjenoppbygge og bevare stedet som den kystkulturskatt det var, for ettertiden. 

I en ressurskartlegging for miljøbasert reiselivsutvikling i Lofoten og Vesterålen, en rapport  av Norsk institutt for jord- og skogkartlegging, Ås skriver de følgende:   Potensialet er formidling av kystens kulturhistorie i et øylandskap som ellers er sjeldent i Lofoten. Viktige historiske bånd mellom øyværet og vikingsetet på Borg.  Bygningsmiljøet og de mange tuftene etter gamle hus, jektedrag osv. gjør øya til en severdig plass. Stedets historie er verdt både en og todagers vandring i landskapet.  Rapporten sier videre: Bygningsmassen er viktige historiefortellere på Borgvær. Restaurering av denne vil gjøre et besøk på Borgvær mer interessant.  Viktige historiske bånd mellom øyværet og vikingsetet på Borg. I dag er det bare noen få ærfugl i det gamle egg og dunværet. Sol hele døgnet, her er ingen fjell som stenger

Bak rapporten står blant annet Hanne Lykkja, som tidligere jobbet i Vestvågøy kommune.

Styret 23-24 i Borgvær Venneforening (fra venstre: Ann Britt Pilegaard-Simonsen, Maria Kristine Monsen, Per-Kaare Holdal, Børge Klevstad, Asbjørn Gabrielsen og Bente Helen Liland. (Mette Schanke ikke tilstede) takker for den flotte deltakelsen på Borgekonferansen 2023 og ønsker velkommen til Borgekonferansen 2024.

Translate »
Borgvær Venneforening