24. november 2024

Borgvær er et gammelt handelssted med viktige knutepunkt-funksjoner fra middelalderenog helt fram til 1890-åra. Noen få bygninger står igjen og vitner om fordums storhetstidsom f eks årviss jektefart til Bergen og Pomorhandel (slutt i 1917). Formidling av kystens kulturhistorie i et øylandskap som ellers er sjeldent i Lofoten. Viktige historiske bånd mellom øyværet og vikingsetet på Borg. I dag er det bare noen få ærfugl i det gamle egg og dunværet. Sol hele døgnet, her er ingen fjell som stenger, og midnattsolen kan oppleves på sitt beste.

 

Foto: Riksantikvaren

Borgvær har god havn for mindre båter, men ingen kai. Tilreisende må ro i land med småbåt og dette på godværsdager.

Båttransport med guide fra Borg ut til Borgvær, kan være en måte å koble tilbudene sammen, både tematisk og rent fysisk. Også rent historisk.  Formidling av kystens kulturhistorie i et øylandskap som ellers er sjeldent i Lofoten. Viktige historiske bånd mellom øyværet og vikingsetet på Borg.

Øyene har et stort opplevelsespotensiale, men er i dag vanskelig tilgjengelig. Tilbud om båtskyss, leie av robåt, kajakk eller turer med gummibåt kan være aktuelt. Likeså tilrettelegging av leirsted. Et fantastisk sted når sola skinner døgnet rundt.  Det å være så nær storhavet, og samtidig langt fra land, i et kulturlandskap som en godværsdag på sommeren kan være en enestående, blomsterrik midnattssolopplevelse.

På Borgvær er det likevel kulturhistorien og evt. skjøtsel av gamle hus og kulturmark som er mest framtredende.   Restaurering av de gjenstående byggene er en betydlig kostnad, men interessant arbeid.  Og nå vurderes også gjenoppbygging av det gamle kaianlegget.

Gjengroingsproblematikk knyttet til ”igeltuer”, stor utbredelse av marikåpe og utvikling av biologisk mangfold når driften opphører.  Den jobben som gjøres nå ved at minkproblematikken er tatt på alvor, er til det bedre.  Det samme er at det er beite nå for et 10-talls sauer, holder kulturlanskapet i hevd. Gamle driftsformer knyttet til egg- og dunvær, (hvordan bygge/ stelle ærfugl-hus, passe på ærfuglene, høste og rense dun osv) er i gangsatt et eget prosjekt på.  Da dun- og eggværet var på topp, var det ca. 25 hus på Borgvær, med stor aktivitet.  Blant annet var det selvfølgelig fiskemottak, trandamperi, stor handel med både inn og utland.  F.eks. i Makkelvågen sto det en gang over 20 bygninger. Dette skal også dokumenteres og kanskje kan en med tiden gjenbygge et eller flere av bygningene som sto der.

Historien er fargerik og spennende, her møttes nord, sør og øst. Borgvær er nevnt i gamle skrifter, tegnet inn på Nordlandiakartet og folkminnes ennå mange gamle sagn og historier. 

Den gamle kaia med bryggehuset ble etablert i Røvar-Alexander sin tid på begynnelsen av 1800-tallet. Kaia ble bygd i det en kaller for bolverk.  Det er faktisk den gamle byggeteknikk som er gjenfunnet på brua over Skjellstraumen fra vikingtid. 

Ordet bolverk kan kanskje synes uvant for mange i dag, siden vi for det meste bruker ordet bolverk arkitektonisk om primitive anlegg. Bolverk brukes også i dagligtalen i overført betydning i uttrykket «Et bolverk mot …» (- noe, gjerne en ideologi, for eksempel). Opprinnelsen til ordet er imidlertid tysk, og første ledd, bol-/bul-, betyr helt enkelt trestamme. Ordet har også en lang historie i det norske språket. I gammelnorsk (fram til 1350) fantes ordet bolvirki, som vi må anta betegnet en konstruksjon av trestokker. Innenfor den tradisjonelle kystkulturen i Norge har bolverksbrygger vært et vanlig fenomen helt opp i moderne tid.

Den gamle brygga ble ikke vedlikeholdt fra starten på 1900-tallet og de siste deler falt sammen på 1970-tallet.

Foto: Riksantikvaren
Foto: Riksantikvaren

Nå ønsker eierne se på mulighetene for i første omgang rekonstruere den gamle kaia i bolverk, og på et senere stadige vurdere et bryggehus.  

De som er inviteres til dialog med er: 

– Vestvågøy kommune
– Nordland Fylkeskommune
– Statsforvalteren i Nordland
– Museum Nord
– Riksantikvaren
– Maritimt museum
– Kystverket
– Fortidsminneforeningen
– Miljødirektoratet

Kilde

Translate »
Borgvær Venneforening