Børge Klevstad er lokal rovviltskontakt i SNO (Statens Naturoppsyn). Statens naturoppsyn er miljøforvaltningens operative feltorgan. SNO er en avdeling i Miljødirektoratet. Han er i tillegg nestleder i Borgvær Venneforening. Jobben ble i gangsatt av SNO i april i år med å få bokt på minkplagen og en art som ikke hører hjemme i Borgvær Naturvernområde.
Dette passer oss meget godt, i og med at vi i venneforeningen er i startfasen med et et prosjekt som skal forsøke å få Ea og Ekaillen (Ærfugl) tilbake til Borgvær. Dette skal skje i samarbeid med fagmannen Thomas Holm Carlsen fra NIBIO (Norsk institutt for bioøkonomi) og det er nettopp Børge som er den lokale prosjektleder. Har du lyst å delta ? Ta kontakt med Børge.
For 100 år siden var ærfuglen å regne som en del av inntektsgrunnlaget på Borgvær med egg og dunsanking.
Her følger rapporten fra Børge Klevstad:
Flere har spurt om hvordan det går med minken ute på Borgvær, og litt stolt har eg kunna svara: dårlig!
Først litt om hvorfor staten driver minkfangst, der ute.
i utgangspunktet er minken i seg selv et dyr med livets rett som alle andre, men tilhører ikke naturlig i Norge og er en effektiv jeger uten særlige fiender. Derfor har Norge og Europa svartelista den som uønska og det brukes store ressurser på og utrydd den, Dette er ikke enkelt, men i alle fall på øyer og holmer man kan kontrollere er det håp. Dette synet deles og støttes av stort sett alle store miljøorganisasjoner.
Fellene som Statens naturoppsyn bruker er trapper90, felle som dreper momentant uten feilslag. står i en kasse med gjennomgang. Minste lengde på rørene inn til fella er 30 cm og største åpning på røret 7 cm. Med dette har man eliminert bort alt annet en mink (røyskatt er ikke ute på holmene)
På fellene er det en sensor som merker slaget og sender ut en epost og sms. Det er blitt noen eposter og sms fra Borgvær i sommer/høst.
Borgvær naturreservat er et slikt område.
i 2022 var der folk og påvist mink, en voksen hunn ble skutt.
15.-16. april i år blei holmer og øyer gått over med hund og fem mink skutt, og vi satte opp feller ut fra dette.
Så var det bare og vente, i mellomtiden satte jeg opp flere og flyttet på noen og byttet lukt. Og fant gravhauger!
og venta.. Den første minken kom ikke i felle ute i holman men på på land, Steve Børresen blei interessert og kjøpt seg en felle, 20 juli lå det en gammel hann i fella hans. Lukt fra denne minken ble brukt i to nye feller jeg satte ut den 24 juli og da tok det løs… i en av disse fellene har det gått i 11 dyr!
Oppsummert i tall ute i reservatet 27 dyr i 2023
- 8 voksne hanner
- 6 voksne hunner
- 13 unger
i tillegg har Steve tatt 4 dyr på land..
Totalt 31 mink er borte, dette vil merkes allerede på faunaen, og for hekkesesongen 2024 er det lyst.
Man må faktisk nesten 100 år tilbake i tid for og ha mindre mink her ute, før folk hadde noen minkbur her og der for og spe på en trang økonomi.
Fellene er plassert i gamle minktråkk og de skal stå der over år og vil fortløpende fang de som kommer inn i området , eneste som trengs i de er lukt fra mink og strøm på senderen.
Med denne fantastiske sommeren/høsten vi har hatt har det vært utrulig og få brukt så mye tid ute i holman. Den siste minken henta eg nu på på lørdag 04.11.23
Foto: Børge Klevstad