28. september 2024

Alt er nå klart til Borgekonferansen fredag 28. juli i Borge kirke. Vi får høre fra fagfolk og fra styret i Borgvær Venneforening historie fra vikingtid og fra den siste tiden Borgvær ble drevet.

Styret har takket være eierne og gode forbindelser fra de opprinnelige eierne, Irgens, framskaffet mye historie, foto, kunst og ikke minst innbo som sto på Borgvær. De tidligere eiere fraktet det bort fra øya, men nå skal det tilbake til bygninger som er under restaurering. Mye spennende.

Nye vinduer skal innsettes i Bårstua

Flere kjente kunstnere var på Borgvær i sin tid, og de tidligste fotografer var faktisk på Borgvær i slutten av 1800-tallet. Borgvær Kystkultursenter AS har skaffe seg noen av denne kunsten. Foto og kunst skal vises som utstilling på erverdige Borgvær under konferansen.

Ny bordklede er klart, nye vinduer skal settes inn og flere aktuelle planer skal gjennomføres. De nye eierne har planene klare til ytterligere gjenreisning.

Det skal også settes i gang med et ærfugl-prosjekt og vi ønsker en av de fremste forskere innen tema velkommen til å dele sin kunnskap om hvordan reetablere ærfuglbestanden. Har du lyst å delta sammen med oss her ? Vår nestleder i styret, Børge Klevstad, har vært aktiv i prosjektet med å bort minken, som har vært en stor trussel for sjøfugl også på Borgvær.

I naustet på Borgvær har vi en gammel åttring. Denne er under vurdering hva som skal gjøres med en. Skal den sjøsettes igjen eller skal den henges i taket på Borgvær. Her trenger vi ekspertise, og har du lyst å delta, blir det et eget prosjekt. Det er mange historier som skal gjenfortelles og dette er en av de.

Til konferansen kommer også et tidsvitne som kan fortelle oss om tiden på Borgvær, John Johnsen. Det blir spennende å høre fra hans opplevelse.

Borgvær kan gjenreises og bli et sted hvor kystkulturen igjen blomstrer. Alle er velkommen til å samarbeide med oss i Borgvær Venneforening. Det vil bli holdt årsmøte på Tingsletta ute på Borgvær. Og denne lørdagen seiler selveste vikingskipet med oss tilbake i tiden og vi ønsker velkomen til Sommerting.

Programmet kan leses her eller blades gjennom her.

På konferansen i fjor, ble det fortalt om ønske om mer fakta om fangeleiren på Ostad, og kanskje få til et minnesmerke og en informasjonstavle der.  Prosjektet er i gang, og en av pådriverne, Knut Nikolaisen kommer og forteller om status på konferansens første dag i Borge kirke.

Husk påmeldingsfrist for konferansen er 28. juni 2023.

Translate »
Borgvær Venneforening