28. september 2024

Borgvær som fiskevær og senter for Lofoten var på topp for 150-200 år siden. Etter det har avvikling og forfall vært det som har preget Borgvær.

Et gammel postkort fra Borgvær

Borgvær er en øy som ligger mellom Vestersand og Eggum. Området består av en stor øy og 14 andre gressbevokste mindre øyer og holmer, og en del andre nakne øyer. Borgvær er om lag 0,7 km². Farvannet rundt er ulendt og farlig. Stedet var den første egentlige havn man traff på yttersiden av Lofoten når man kom vestfra.

I Facebook-gruppen “Borge før og nå” ble det publisert historiske foto og informasjon om gammel aktivitet på Borgvær. Deltakerne i gruppa syntes det var trist at erverdige Borgvær ikke ble tatt vare på og stilte spørsmål om hvem som hadde ansvaret . Våren 2022 fikk vi signaler om at det var på gang et eierskifte og optimismen steg.

Det ble 9. august 2022 arrangert den første Borgekonferansen. Her presenterte de nye eierne sine kortsiktige planer: sette iverk preventive tiltak raskt og stoppe forfallet. Så må videre planer legges i samarbeid med brukergruppen “Borge før og nå” og med offentlige myndigheter.

Translate »
Borgvær Venneforening