28. september 2024

Borgekonferansen ble arrangerte fredag 26.7. og 27.7. med første dag i meninghetssalen i Borge kirke, mens andre dag ble arrangert på ærverdige Borgvær.

Hele programmet kan leses her.

Borgekonferansen ble høytidelig åpnet av Vestvågøys ordfører Jonny Finstad som overrasket oss med å fortelle at også han er Borgfjerding. Dette lover godt!

Knut Nikolaisen, leder i prosjektgruppa, orienterte om arbeidet med å reise minnesmerke og infomasjonstavle over de dramtatiske hendelsene i Ostad-leiren under den 2. verdenskrig. Det hele har som mål å bli avduket 8. mai 2025, som også er 80-års jubileum for freden i 1945.  -Det er viktig og på tide at de historiske fakta kommer fram og blir kjent for det offentlige. 

(Vi beklager den dårlige kvaliteten på vår video) 

Prosjektleder Børge Klevstad og -deltaker Bente Helen Liland orienterte om arbeidet som gjøres for å legge til rette forholdene for at ea og ekaillen (ærfugl) kan reetablere seg i det ærverdige egg- og dunværet på Borgvær.  Det tilegnes kunnskap med godt samarbeid med Thomas Holm Carlsen fra NIBIO,  deltakelse på samlinger med erfaringer fra Vega, og lese gammel historie fra Borgvær.  Børge kunne fortelle at over 40 mink er tatt siden april 2023, og han kan allerede se positiv utvikling generelt i fuglelivet på Borgvær.  Her mottar Bente Helen og Børge en takk for innsatsen av leder i Borgvær Venneforening.

Maria Kristine Monsen, Anne-Lise Hansen og Mette Scanke viser og kommenterer gamle foto fra Borge.  Flere foto som aldri har vært vist publikum, blant annet fra fam. Irgens foto-samling.

Hagbart Elstad og hans unike samling av folketoner fra Borge var tema i stor grad under årets Borgekonferanse.  Denne delen ble ledet av Trond Handberg, og så var det barnebarnet til Hagbart Elstad, Hallgeir Elstad som foredro om sin bestefars unike samling av over 100 folketoner fra Borge.  Vi kommer tilbake med foredraget til professor Hallgeir Elstad.  Videre ble 2 av salmene fra Hagbart Elstad sin samling framført av oldebarnet Eirik Meisfjord på gitar (far til vokalistene på gitar), og 2 tippoldebarna Hedvik og Espen Meisfjord sang.     Mer om innslaget her.

Dag 2 - ute på Borgvær lørdag 27.7.

Dag 2 ble åpnet av barnebarnet til de siste fastboende på Borgvær, Gudrun og Johan Irgens, Mette Schanke, samt av fylkesrådsleder for samfunn, miljø og kultur, Arne Ivar Mikalsen og væreier Even Carlsen. 

Carlsen benyttet anledningen til å overrekke fylkesrådslederen et informasjonsskrive om Borgværs historie fra merovingertid fram til i dag, samt planer for restaureringen av bygningene.  Også det behovet for gjenoppbygging av kaia i bolverk ble presentert, og slik den opprinnelig ble bygd på tidlig 1800-tallet.

Nestleder i Borgvær Venneforening, Børge Klevstad, guidet deltakerne inkl. væreier Even Carlsen og fylkesråd for samfunn, kultur og miljø, Arne Ivar Mikalsen på det som planlegges som kyst-kultursti.  Dette for å tilgjegeliggjøre kulturminnene som er på Borgvær for publikum.  Turen gikk fra det gamle handelsstedet Borgvær og fulgte den steinsatte vegen (som må synliggjøres bedre på deler) til det gamle fiskeværet Hamn i Makkelvågen. 

Styret i Borgvær venneforening ønsket velkommen til årsmøte, som ble avviklet raskt og effektivt i lett regnvær.  Fra venstre kasserer Bente Helen Liland, avtroppende styremedlem Mette Schanke, styreleder Per-Kaare Holdal, sekretær Maria Helen Monsen og nestleder Børge Klevstad. Vi kommer tilbake med eget referat fra årsmøte og valg av nye medlemmer.

Det ble også servert lammestek som var tilberedt i kokegrop, samt grønnsaker kokt på bålet.  Takk for den nydelige maten til Bente Helen Liland og sjefskokk Børge Klevstad.  

Fotoleverandører: Merete Evenseth, Børge Klevstad, Bente Helen Liland og Per-Kaare Holdal.

Mer informasjon om årets Borgekonferanse kommer med videoinnslag, også av den flotte framføringen av fam. Meisfjord.

Translate »
Borgvær Venneforening