21. november 2024

Hele eiendommen inkl. bygningene er eid av Borgvær Kystkultursenter AS. Målet med restaureringsarbeidet er at de gjenværende eiendommene i Borgvær kan tas i bruk av «frivillige» som kan bruke det til ulike aktiviteter innen kystkultur. I så måte er vi i venneforeningen glade for det samarbeidet som er etablert med eierne, slik at vi kan både delta i utviklingen av kystkultursenteret og ikke minst bruke Borgvær til kulturarrangement.

Bygningene som gjenstår er et naust, stabburet, bårstua og hovedhuset.  Gjennomgangsutsagnet fram til å 2023, var at det var synd og trist at det vakre stedet skulle forfalle.  Folket så fra land at den gamle brygga og den praktfulle fjøsbygningen falt sammen og forsvant fra synsfeltet fra land.

Men heldigvis for oss og det gamle erverdige værret, overtok nye eiere stedet.  De nye eierne viser en entusiasme og et mot til å gå løs på det enorme prosjektet som restaurering av bygningene er.  Og vi i venneforeningen støtter prosjektet med vårt arbeid.

Eiendommen ble kjøpt av Borgvær Kystkultursenter AS sommeren 2022. Siden den siste aktive eieren, Johan Irgens flyttet fra Borgvær i 1967 har det ikke vært gjort nødvendig vedlikehold og bygningsmassen har vært gjenstand for et betydelig forfall i de neste 60-80 årene. Flere av bygningene er borte, men hovedhus, kårbolig, stabbur og naust kan fortsatt reddes fra det totale forfall.

Borgvær Venneforening ble etablert i 2022. Venneforeningen har satt i gang et omfattende arbeid med mange arbeidsgrupper for i størst mulig grad og rekonstruere og dokumentere historien og livet i Borgvær.

• Venneforeningen planlegger et årlig sommertreff som innholder et faglig og sosialt arrangement 
• Møbler, foto og en del annet inventar er sikret fra de tidligere eierne av Borgvær og er fraktet fra fam. Irgens i Oslo og takk til de.
• Lofotr Vikingmuseet på Borg ser meget positivt på det som skjer og er glade for at eierne viser resultater.  Samarbeidet må utvikles mellom Borg og Borgvær.

• Kulturinteresserte i Lofoten vil inviteres til å bruke anlegget i
kystkulturens interesse
• Offentlige myndigheter som Vestvågøy kommune, Statsforvalteren i
Nordland – Klima- og miljøavdelinga, Nordland Fylkeskommune

Bygningene, våningshus, kårbolig, stor-naust og stabbur bærer preg av 60 – 80 års manglende vedlikehold. Husenes fundamentering med steinsetting og betong må repareres og vedlikeholdes. Byggenes bordkledning er ødelagt av råte etter tak- og takrenne lekkasjer. Vinduene må skiftes og også treverk under vinduene er ødelagt av råte og må skiftes.

Forfallet var kommet langt da restaureringsarbeidet startet.

Borgvær er et gammelt handelssted med viktige knutepunkt-funksjoner fra middelalderen og helt fram til 1890-åra. De få bygningene som står igjen vitner om fordums storhetstid som f.eks. årviss jektefart til Bergen og Pomorhandel (slutt i 1917). Formidling av kystens kulturhistorie i et øylandskap som ellers er sjeldent i Lofoten. Viktige historiske bånd mellom øyværet og vikingsetet på Borg. Vi er glade for at Museum Nord ved Geir Are Johansen ser så positivt på arbeidet som nå er satt i gang i Borgvær, og ser fram til å se på mulighetene til å utvikle samarbeidet Borg-Borgvær.

I dag er det bare noen få ærfugl i det gamle egg og dunværet. Hovedøya i Borgvær ligger i landskapsvernområde i Vestvågøy kommune og ble opprettet 6. desember 2002.  Venneforeningen setter nå i gang et prosjekt i samarbeid med eierne og Thomas Holm Carlsen fra NIBIO i et forsøk å få ærfuglen tilbake til Borgvær.  Lokal prosjektleder blir selvfølgelig Børge Klevstad, nestleder i Venneforeningen.  Han har forøvrig gjort en flott jobb for å få redusert mink-plagen.

Det er tre forskjellige bosettingsområder i Borgvær. Eldste bosetting er en gårdhaug med tilknytning til gravrøyser sørvest for handelsstedet Borgvær. Gårdhaugen er trolig fra middelalderen, men gravrøysene indikerer at den har vært bosatt allerede i jernalderen. Den 60 x 40 meter store gårdhaugen er trolig lagt øde ved svartedauden.

Borgvær er både automatisk fredet og vernet som nyere tids kulturminne gjennom regional kulturminneplan for Lofoten.

Her er det fire forskjellige lokasjoner som inngår i vernet:
• eldre bosetting i form av gårdhaug, trolig middelalder
• eldre gravrøyser, trolig jernalder
• fiskeværet er fra 1800 tallet, SEFRAK registrert og meldepliktig til Nordland Fylkeskommune ved endring eller rivning eller tilsvarende.
• kulturmiljøet i i sørvest med rorbutufter og båtstøer som trolig skriver seg fra middelalder eller lengre tilbake.

I tillegg er Borgvær underlagt hensyns og båndleggingssone i kommuneplanens
arealdel, H730_14 og H570_51, altså båndlegging etter lov om kulturminner.

Hovedfokus gjennomhøsten har vært fasaden inn mot Vestersand. Det er innkjøpt nye vinduer til hele denne siden i væreierboligen og vinduene i inngangspartiet er tatt ut og restaurert. Østveggen av huset mot mellomgang (mellom væreierbolig og kårbolig) er blitt ferdig stilt. Resultatet er blitt veldig fint.

Det er lagt en 5 års-plan i den hensikt å bringe naust, stabbur, våningshuset og kårbolig tilbake i posisjon og utføre de nødvendige reparasjoner laft, kledning og vinduer samt nytt tak på kårboligen. Dette inkluderer også nødvendig restaurering og reparasjon av innsiden av bygningene.

Videre plan er at inngangsparti både på hovedbygget og kårstua skal restaures og settes inn nye dører etter mal av de gamle. Dette slik som gamle foto viser.  De dører som står nå er ikke de originale.

På baksiden av huset skal panel og vinduer rustes opp. Alle vinduene her skal rekonstrueres etter samme mønster fra de gamle som nå ikke er gjenbrukbar. Både hovedhuset og kårboligen må males. Innvendig trengs sikring av gulv i storstua i 2. etasje. Dette er en fare for sikkerheten til dem som ferdes i huset.

Skader i tømmeret som ble avdekket da eksisterende karmer ble demontert ble utbedret før vinduer ble montert.

Vinduer mot nord i hovedbygning, mellombygg og i kårstue. Alle vinduene i hovedbygning mot nord, i mellombygg og i kårstua må skiftes. Disse vinduene er vurdert av person med kompetanse innen vindusrestaurering. Alle karmer og omramminger må skiftes ut. Det er behov for 26 vinduer totalt.  Heldigvis er det en lokal produsent som gjør et meget solid arbeid i forhold til de krav som ble stilt.  Dette er Woie Snekkerifabrikk AS på Gravdal.

Riktig reperasjon og vedlikehold er helt avgjørende for å ivareta bygningene slik de av opprinnelig. Arbeidet er dermed delt inn i to faser foreløpig, hvor det mest
prekære tas i første fase. I dette tilfelle er det veggene og vinduene på de mest værutsatte deler mot sør, samt råteskader i bæreverk under vinduene. Vi stiller krav til snekkerne om å ha kunnskap om hvordan verneverdige bygninger skal forvaltes. Håndverkere som skal arbeide med bygningene må kunne lese de gamle; tolke verktøyspor, lese materialbruk og byggemåter. De må helst også ha innsikt i vernefilosofi, bygningsfysikk og ulike istandsettingsmåter.  

Det er eiernes intensjon og avklarte strategi at bygningene skal tilbakeføres så nøyaktig som mulig i den stil og stand de var opprinnelig. 

I inngangspartiet er 3 vinduer tatt ut og restaurert. Her var det til dels omfattende råteskader på kistene. Rammene var i grei stand, da disse var av særlig god materialkvalitet. Endel gammelt treverk ble erstattet med nytt, og noen steder ble
nytt treverk felt inn i det gamle. Arbeidet går fremover, men det har vært tidkrevende arbeid for snekkerne på øya.  Snekkerteamet ledes av Jan Robin Hansen fra Valberg.

 

Foto av bårstua og hovedhuset før 1962

 

Foto fra Borgvær ca 2015. I 1962-63 kom det inn enkle “husmorvindu”.

Borgvær høsten 2023
Borgvær oktober 2023

 

Borgvær november 2023

1 thought on “Borgvær i ny og vakker drakt

  1. Det gleder mitt hjerte å se at restaureringen er i full gang. Nå øyner vi håp for at stedet gjenskapes og at det blitt aktivitet på denne viktige kulturskatter på Borgvær. Dette står det respekt av.

Comments are closed.

Translate »
Borgvær Venneforening