28. september 2024

I naustet på Borgvær står en gammel nordlandsbåt. Årsmøtet i Borgvær Venneforening i samarbeid med eierne har besluttet at vi setter igang et prosjekt for å se om vi kan få den på havet igjen.  Naustet er nå restaurert.

Vi er så heldige at den erfarne båtbygger Kjell-Are Leonhardsen fra Eggum har sagt seg villig til å være prosjektleder.  Han har solid erfaring som båtbygger og har tidligere vært og sett på båten.  Det gjenstår enda en endelig bekreftelse på at båten kan gjøres klar for havet, eller om det er en utstillingsplass på land som er det riktige for prosjektet.

Vi vil også forsøke å beskrive båtens historie og hva “den har å fortelle” om kystkulturen på yttersia av Lofoten.  Asbjørn Gabrielsen vil delta i prosjektet med sin kunnskap og sitt nettverk.  Han sier også at han kanskje kan komme med en overraskelse som ytterligere vil gjøre Borgvær Kystkultursenter historisk attraktivt

Ønsker du delta i båtprosjektet, ikke nøl med å ta kontakt med Kjell-Are eller oss i venneforeningen.

Lofotr Vikingmuseet på Borg sin Nordlandsbåt i Borgpollen.
Lofotr Vikingmuseet på Borg sin Nordlandsbåt i Borgpollen.

Første gang båten nevnes i de skriftlige kildene er på 1500-tallet, men den er nok eldre enn det, sannsynligvis fra vikingtiden.

De ulike størrelsene av båten har hatt forskjellig bruksområder. De små båtene med 2-3 rom ble benyttet til hjemmefiske, kortere reiser og småfrakting innaskjærs. Firroringene og de større typene ble særlig brukt på de store sesongfiskeriene i Lofoten og på Finnmarka. Ofte da som juksa- eller linebåt. Åttringen var en typisk linebåt, mens fembøringen normalt ble brukt som garnbåt. Åttringen og fembøringen ble også brukt til frakting av torv, tørrfisk, høy, husdyr og lignende. Uansett størrelse ble båtene bygget på samme måte, såkalt klink-bygging. Nordlandsbåten har tradisjonelt vært seilt med råseil, men på slutten av 1800-tallet begynte man å eksperimentere med en mer moderne type seil. Når så motorene begynte komme, fra 1910, ble det nokså vanlig å utstyre nordlandsbåten med motor og dekk, for dermed å få en mer tidsmessig båt. 

(Kilde: Wikipedia)

 

Translate »
Borgvær Venneforening