28. september 2024

Borgvær Kystkultursenter AS får støtte fra Kulturminnefondet på inntil kr. 500.000.

Tilskuddet gis til utskifting av råteskadet kledning og råteskader i bygningskonstruksjonen på hovedhuset, mellombygningen og kårboligen. Tilskuddet omfatter også montering og ny tilvirkning av vinduer, to dører, skifte av tak på kårstua og reparasjon av grunnmur, inngangsparti og understøtting av etasjeskille.

Det totale budsjettet for gjenreisning av Borgvær er betydelig høyere og må tas i flere faser og over flere år. Men det mest prekære tas de to nærmeste årene.

Kulturminnefondet sier i sitt tilsagnsbrev:

Det søkes om tilskudd til å sette istand bygningsmassen på Borgvær. Noe restaureringsarbeid har blitt utført av tidligere eiere, men det gjenstår endel nødvendige tiltak med utskifting av råteskadet ytterpanel, tilvirkning av nye kopivinduer, sikring av inngangsparti samt å tilvirke nye dører på mål som kopier av de gamle dørene. Videre er det behov for å sikre etasjeskille og reparere gulvet i storstua i andre etasje på hovedhuset. Søker har som mål å reparere samtlige yttervegger, tak og vinduer på de gjenværende bygningene. Det er også behov for å male bygningene. Også naustet og smia trenger utskifting av panelbord og nytt tak.

Fiskeværet Borgvær hadde tidligere funksjon som et sentralsted både for nasjonal og internasjonal handel, og har trolig også en tidligere tilknytning til høvdingsetet på Borg.

I vurderingen av søknaden legger Kulturminnefondet vekt på at prosjektet framstår med en god
tilnærming til ombruk av originale bygningsdeler, hvor det kun skal foretas nødvendig utskiftinger. Avgjørende for vår vurdering har vært at eiendommen har en dokumentert aktiv bruk blant annet gjennom åpne kystkulturfaglige arrangementer. Søker arrangerer Borgekonferansen, med relevant kystkulturell formidling, blant annet i et samarbeid med Vest-Lofoten museum og forskere ved Norges arktiske universitetsmuseum. Samtidig dokumenteres historier både gjennom stedsnavn og intervjuer med tidsvitner, og arrangementet har også fokus på koblingen mellom naturressurser og kultur, hvor også botanikk, dyre- og fuglelivet på Borgvær står i fokus.

Det er et mål for eierne at stedet skal fungere som et senter som kan brukes for privatpersoner, lag og foreninger i kystkultursammenheng. Dette vil bidra til å gjøre eiendommen tilgjengelig også for allmennheten.

Høsten 2022 – Foto Gretha Ramberg

Det er viktig at Kulturminnefondet nå har samme interessene som eierne, ta vare på kystkulturen i Borge hvor Borgvær var en viktig del. I tillegg er det også meget bra at Statsforvalteren i Nordland har satt i gang med å prøve å rydde vekk minken fra Borgvær. Dette betyr bedre forhold for ea og e-kaillen, samt det øvrige fuglelivet. Og neste trinn i kystkulturprosjektet blir kanskje sammen med ildsjeler, få tilbake den gamle kulturen med dunsanking og bruk av ederdun? Følg med og kom gjerne med innspill til oss i venneforeningen om du har tips og forslag.

Translate »
Borgvær Venneforening